Vyznáte se ve smlouvě?


Hypotéka je závazek, který si většina lidí bere v průměru na 30 let. Je to speciální typ úvěru, který je určený k financování bydlení. Pomocí hypotéky si můžete za financovat výstavbu nového domu, rekonstrukci staršího domu anebo nákup pozemku. Počítejte s tím, že v současné době se 100% hypotéky nedávají, a nejspíš se k tomu banky už nikdy nevrátí. Zájemci o hypotéku dnes musí mít buď nemovitost k opravě, vlastní pozemek anebo naspořenou částku, případně nemovitost k zástavě.

budova banky

Co to znamená?
Získat hypotéku je dnes poměrně složité, a banky si velice pečlivě vybírají komu hypotéku schválí. Jde o to, že když hypotéku získal každý, docházelo k situacím, kdy ji získali i lidé kteří by ji dnes rozhodně nezískali. Banky si prověřují každého žadatele, zda nefiguruje v některém rejstříku dluhů. V případě že ano, cesta k hypotéce se mu tímto u banky uzavírá. Hypotéka je dluh jako každý jiný, a je potřeba ji pravidelně splácet. Banka vám většinou dá na výběr, zda budete měsíční splátku posílat sami anebo zda si jí strhne banka přímo z vašeho účtu k danému datu každý měsíc. Pro váš klid je lepší druhá varianta, protože na nic nemusíte myslet.

peníze na bydlení

Z úvěru se platí nejen vypůjčená jistina, ale také úroky. Ty se platí jako první, takže musíte počítat s tím, že pokud byste přestali splácet, začnou vám naskakovat úroky, protože je stále nemáte zaplacené. Ještě, než podepíšete kdekoliv jakýkoliv úvěr, měli byste si nechat přepočítat o kolik přeplatíte. Poskytování úvěrů je samozřejmě hlavním příjmem každé banky i nebankovní instituce, takže s určitým přeplatkem musíte počítat. Měli byste si zjistit jaký máte úrok p.a., což znamená roční úrok. Ve splátce hypotéky máte započítanou nejen jistinu, ale i úroky. Nic navíc tedy platit nebudete, ale je potřeba abyste věděli kolik peněz si půjčujete a kolik nakonec vrátíte.

About the Author

You may also like these