Jak žít udržitelně


Ekologie je v dnešní době poměrně velké téma. Zjišťujeme totiž, že jako lidstvo, vyprodukujeme takové množství odpadu celkově máme takový dopad na životní prostředí, že kdybychom tomu jen nečinně přihlíželi, tak budeme za chvíli zaplaveni a tato planeta nebude dále k žití. Jednou a snad dokonce jedinou cestou k úspěchu je skromnost. Jen si představme, kolik věcí děláme a kupujeme si jen proto, že si je jednoduše můžeme dovolit. Jenže přesně toto chování vede k tomu, že se kolem nás hromadí odpadky, většina turistických míst trpí neúnosnými návaly turistů a na silnicích není možné málem ani řídit, kvůli tomu, kolik aut parkuje podél cest.

srub

Všechny tyto vymoženosti, které děláme či vlastníme si můžeme určitým způsobem odůvodnit. Já přece potřebuji auto, protože jak bych pak vozil děti do školy. To nevadí, že se mi opět v lednici zkazilo jídlo, horší by bylo, kdybych příště něco neměl a musel jít znova do obchodu. Ale i v tomto případě platí, že ten, kdo chce, hledá řešení a ten, kdo nechce hledá problémy. Začít se dá například s tím, že některé produkty, po kterých v přírodě zůstávají odpadky, je možné vyměnit za alternativy, které jsou pro přírodu vstřícnější. Příkladem jsou třeba deodoranty v papírových obalech, které je po použití možné hodit do běžného papírového odpadu a spolu s ním znovu zpracovat. Zajímavou možností jsou také bezobalové obchody, které nabízí odnést si výrobky ve svých vlastních přinesených nádobách.

dřevostavba

Toto je ovšem cesta, která není schůdná pro každého. V menších městech tyto obchody nenajdete a zdejší obyvatelé jsou tak stejně odkázáni na běžné obchody. Tam je ale možné alespoň nakupovat produkty ve větších baleních, které bývají výhodnější a zůstane po nich méně odpadu. Ale je plno jiných možností. Ekologické obaly, výměna umělohmotných obalů za přírodnější materiály jako je dřevo využívané v dřevostavbách Zlín https://www.grimblok.cz/drevostavby, které se lépe rozloží nebo třeba znovuvyužití různých obalů, třeba od jogurtů, na drobnosti v domácnosti.

About the Author

You may also like these