Proč je někdy preferován profesionální předseda SVJ


Pokud bydlíme v panelákovém domě, kde máme společenstvo vlastníků jednotek, pak víme, že je zde vždy potřeba předseda. Ten svolává schůze vlastníků, řeší spory, které se mezi nimi mohou objevit, a odpovídá za hladký chod a údržbu domu. Navíc také jedná s úřady i firmami, které se podílí na nejrůznějších nezbytných pracích kolem domu.

Je jasné, že to není nic jednoduchého. Zvláště když si vezmeme, že tato funkce není placená. Lze tedy velmi snadno pochopit, že se na tuto práci příliš mnoho lidí nehlásí. Jistě, přichází s tím poměrně velké množství pravomocí, kdy si v některých ohledech v podstatě můžeme řídit dům tak, jak chceme, avšak na druhou stranu máme také spoustu odpovědnosti. A to může být pro mnoho lidí moc.

profesionální předseda stojí peníze

Není tedy divu, že se mnohdy hledá alternativa. Tou může být profesionální předseda svj Homepartner. Jedná se o člověka, který předsednictví dělá jako svoje zaměstnání. To znamená, že má mnoho zkušeností a zároveň také mnohdy i kontakty například na úřadech, případně ve firmách, což jednak zjednodušuje řízení a případně může i zajistit lepší cenu, což se samozřejmě každému společenství vlastníků jednotek hodí.

příprava na schůzi SVJ

Ovšem je potřeba si uvědomit, že jsou zde i určité nevýhody. V první řadě, jak již bylo řečeno, tuto činnost vykonává jako své zaměstnání. To samozřejmě znamená, že za ni chce dostat zaplaceno. Tyto peníze pak půjdou z prostředků daného konkrétního družstva. Navíc nemá ani na daném domě osobní zájem. Jistě, může to být výhoda, neboť nebude nikomu nadržovat, ovšem nebude tak zainteresován v tom, aby vše probíhalo v nejlepším pořádku.

Proto je vždy vhodné se rozmyslet, zda je to pro nás skutečně ta nejlepší varianta. Pro někoho nemusí být z finančních důvodů ani vůbec schůdná. Než tedy k tomuto kroku přejdeme, je potřeba se zamyslet nad tím, zda pro nás vůbec bude vhodný. Ne vždy totiž to, co se zdá nejlepší, totiž nejlepší je.

About the Author

You may also like these